Music Studio Fit Out

Hogan Music

Newbury, Berkshire

With its resident Grand Clavinova Piano and industry leading hardware, the newly built dual aspect recording studio at the top of Winchcombe House, Newbury is surely the jewel in Hogan Music’s crown. Until the completion of the 16 week refurbishment, Hogan Music was best known as a retail centre offering instrument sales and music tuition over three floors of the town centre building on a busy T-junction of the bustling market town. Whilst already extremely successful, the fourth floor standing dormant needed to be utilised to compliment the offering of the other floors, for Patrick Hogan, Director of Hogan Music, liaising with local based office design and refitting company NCS to create a state of the art recording facility was an opportunity not to be missed.

He recalls “For me, with my passion for the music business and love of the building in which we are housed, approaching a design house without any specific experience in Studio design was a huge advantage rather than a hindrance, as I wanted the build to be sympathetic to the architecture of the building providing a vibe that would be creatively inspiring and appeal to songwriters as well as recording artists, rather than for it to simply serve a purpose.”

New Commercial Services are used to offering the highest quality service to its M4 Corridor customers, but when NCS Director Andy Stacey and Patrick Hogan joined forces to create the state of the art recording studio, NCS listened to the requirements and long term objectives of the client. After consideration and review, both parties decided on a mutually agreeable design and budget. This was signed off by Patrick and work commenced immediately under the express proviso that disruption to the ongoing day to day business being conducted within the shop and tuition floor would be kept to an absolute minimum.

During the course of construction, and as with any project, there were several logistical challenges, but the mutual expertise of both parties ensured that these were not only overcome, but were resolved with a better solution than the original design specification provided. Andy explains “The unconventional floor plan and specialised subject lead to the project becoming an organic process, the acoustic ceiling is a perfect example, this is obviously of paramount importance in any studio, but with the unconventional floor plan, an off the peg solution was not an option.”

A bespoke resolution was devised that NCS was tasked to deliver, with the Control Room, which was designed to give a sound reduction of 70db between it and the live recording area to enable a high degree of isolation whilst monitoring the recording in process, as an understated centrepiece, specialised soundproof tiling was designed and shaped to echo the shape of the unique building drawing your eye outwards to the dual aspect windows that flood the room with natural light, even on the dullest of days, and becoming a striking focal point within the finished studio.

Following the hard work of all parties, the completed studio which is now in situ with a calm and inviting vocal booth, state of the art recording and mixing equipment, overlooking the rooftops and outskirts of Newbury, all of which create a commercially viable addition to the business in what was previously an unworkable space.

Project List

Project Images

ProjectImage149
ProjectImage150
ProjectImage151
ProjectImage152
ProjectImage153
ProjectImage154
ProjectImage155
ProjectImage156
ProjectImage157
ProjectImage158
ProjectImage159
ProjectImage160
ProjectImage161